C. Salubritat

Recursos

Després de molts anys d’experiència a terreny, Awasuka ha descobert que hi ha un problema molt més greu que la falta de cases antisísmiques. Es tracta del fum a les cuines, també anomenat “l’assassí silenciós”. Mentre el terratrèmol va matar a 9.000 persones l’any 2015, els gasos tòxics de les cuines maten prematurament a 24.000 persones cada any. Sobretot dones i nens. (OMS 2019)

Per això Awasuka ha focalitzat la seva prioritat en la construcció de xemeneies, com a solució òptima per a erradicar el fum de les cuines. Les xemeneies que s’instal.len van ser dissenyades per Practical Action fa 10 anys, en col.laboració amb Bosch/Siemens i algunes universitats europees, posteriorment van ser assajades i perfeccionades a terreny, I finalment Awasuka hi va introduïr algunes millores més. El nostre programa i Practical Action van col.laborar en la install.lació de xemeneies al Districte de Makwanpur durant l’any 2019.

La construcció d’una xemeneia inclou: una cuina econòmica en la base, que ajuda a estalviar fins a un 40% de llenya; la campana en forma d’embut, que ajuda a conduir el fum cap amunt; el conducte vertical que porta el fum i finalment la xemeneia pròpiament dita, que surt a l’exterior a través de la teulada i que inclou un detall especial per tal que no entri aigua.

El funcionament d’aquest conjunt és molt bó: més del 90% del fum de l’habitació és expulsat a fora, generant un ambient net i saludable a l’interior, on les dones poden cuinar tranquil.lament amb els seus fills.

El preu total d’una xemeneia (incloent materials, execució i instal.lació) és només de 100Eur. Les famílies paguen un 10% de l’import total i també col.laboren en la seva construcció, portejant les xapes metàl.liques fins a la seva llar i recol.lectant els materials necessaris (pedres, aigua i argila) per a construir la cuina econòmica. Gràcies a això, les dones i nens de cada família beneficiària ja no estan destinats a morir prematurament.


Xemeneies fetes a Makawanpur –  Practical Action


Instal.lació de Xemeneies, amb Hareram 20”


Instal.lació de Xemeneies, amb Hareram 10”

Xemeneies instal.lades

Instal.lades durant l’any 2019 a la municipalitat rural de Bhimphedi.

© Copyright - Awasuka.org